اضافه وزن در اتیسم

اضافه وزن در اتیسم یکی از موارد رایج مشاهده شده میان کودکان دارای اتیسم است. نتایج یک مطالعه جدید که در مجله پزشکی کودکان (The Journal of Pediatrics) منتشر شده نشان دهنده افزایش احتمال بروز اضافه وزن یا به اصطلاح چاقی در کودکان دارای اتیسم است. با توجه به این یافته در کودکانی که علائم شدیدتری دارند احتمال بروز اضافه وزن نیز بیشتر است.

مطالعه حاضر اولین پژوهش بزرگی است که به بررسی احتمال بروز چاقی در کودکان مبتلا به اتیسم پرداخته است. در این مطالعه حدود ۲۵۰۰ کودک از سن ۲ تا ۵ سالگی مورد بررسی قرار گرفتند. این محدوده سنی نقش مهمی در پیشگیری زودهنگام از اضافه وزن دارد.

نتایج مطالعه فوق نشان داد احتمال بروز اضافه وزن در کودکان مبتلا به اتیسم در مقایسه با سایر کودکان ۱.۵۷ برابر بیشتر بود. این خطر در بین کودکانی که علائم شدیدتری داشتند بیشتر بود. به طوریکه احتمال بروز اضافه وزن یا چاقی در آن‌ها در مقایسه با کودکانی که علائم خفیف‌تری داشتند ۱.۷ برابر بیشتر بود.

نتایج مذکور اهمیت بررسی کودکان مبتلا به ASD را از نظر ابتلا به اضافه وزن نشان می‌دهد. همچنین اگر والدین علائم اضافه وزن را در کودکان خود مشاهده می‌کنند باید با متخصص مشورت نمایند. به اعتقاد محققان باید تحقیقات بیشتری انجام شود تا مشخص چرا این کودکان بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به اضافه وزن قرار دارند. ممکن است سایر عوامل مانند اختلالات هورمونی، اختلالات ژنتیکی و عوارض جانبی داروها در بروز این مسئله نقش داشته باشد.

خطرات اضافه وزن  در دوران کودکی

بروز اضافه وزن در دوران کودکی از این نظر اهمیت دارد که احتمال اینکه کودکان دارای اضافه وزن با افزایش سن به بیماری‌هایی مانند بیماری قلبی-عروقی (CVD)، آسم، فشار خون بالا، دیابت نوع ۲،  برخی از سرطان‌ها و… مبتلا شوند، بیشتر است. همچنین این کودکان معمولاً از مشکلاتی مانند کمبود اعتماد به نفس و افسردگی رنج می‌برند.

دلایلی که می‌تواند در افزایش وزن کودکان نقش داشته باشد عبارتند از: ژنتیک و داشتن والدین دارای اضافه وزن، تغذیه نامناسب، بی‌تحرکی و نداشتن فعالیت بدنی، ابتلا به مشکلات هورمونی (مانند کم کاری تیروئید)، ابتلا به اتیسم و…

برای آن که در دوران کودکی و نوجوانی از افزایش بی‌رویه وزن پیشگیری شود یا اضافه وزن درمان گردد باید به ۲ موضوع رژیم غذایی و فعالیت بدنی توجه شود. کودکان نه تنها باید به انجام ۶۰ دقیقه فعالیت بدنی در روز تشویق شوند، بلکه باید زمان استفاده از تلویزیون، تبلت، کامپیوتر و تلفن همراه را نیز محدود کنند.

علاوه بر فعالیت بدنی رژیم غذایی سالم نیز می‌تواند در کنترل وزن مفید باشد. در این راستا توصیه می‌شود از مصرف لبنیات و انواع گوشت‌های پرچرب و فرآوری شده خودداری شود. همچنین مصرف غذاهای سرخ شده، فست فودها، شیرینی‌جات، نوشیدنی‌های شیرین و تنقلات پرکالری به حداقل برسد.

 

– آرزو بصیری