تفاوت در پردازش حسی در کودکان دارای اتیسم تقریبا رایج است که میتواند همه یا بعضی از حواس را شامل شود. این تفاوت به صورت حساسیت بیش از حد و یا کمبود حساسیت نسبت به محرکهای حسی است. تفاوت حسی در اتیسم با کاهش تواناییهای اجتماعی و سازگاری و افزایش رفتارهای تکراری، اضطراب و خطرات تهدید کننده سلامتی همراه است. در مطالعهای که اخیر به چاپ رسیده است ارتباط بین تفاوتهای حسی و ویژگیهای اتیستیک مورد بررسی قرار گرفته است.
در این مطالعه که هدف آن بررسی اهمیت فردی حواس مختلف (بینایی، شنوایی، لامسه، بویایی، چشایی، تعادل و حس عمقی) در ارتباط با صفات اتیسم بوده است. موارد جالبی مشاهده شده. در این مطالعه برای اطمینان از تکرارپذیری نتایج، آزمایش در دو گروه بزرگ بزرگسالان تکرار شده و جزئیات به شرح زیر است.
در این مطالعه گروه اول شامل ۴۰٪ شرکت کنندگان اتیسم و گروه دوم شبیه به جمعیت عمومی بودهاند. برای هر حوزه از صفات اتیسم (تعامل اجتماعی، ارتباط، سختی شناختی)، انتخاب متغیر جستجوی تصادفی را با استفاده از خرده مقیاسهای پرسشنامه حسی گلاسکو به عنوان پیشبینیکننده انجام داده و تنها نمرات شنوایی به طور قابل اعتمادی هر سه ویژگی اتیسم را پیشبینی میکردند. در رابطه با ارتباط بین تفاوتهای حسی و ویژگیهای اتیستیک مقیاس حس عمقی که شامل نقایص حرکتی و بینابینی بود، ویژگیهای ارتباطی اتیسم را بیش از سایر حوزههای صفت پیشبینی کرد. مقیاس لمسی برای ویژگیهای اجتماعی اتیسم خاصتر به نظر میرسید. اگرچه یافتهها باید در پرتو محدودیتهای پرسشنامهها تفسیر شوند اما این مطالعه نشان میدهد که تفاوتهای شنوایی ممکن است بیشتر از مشکلات حسی دیگر، یک اندوفنوتیپ حسی قوی مرتبط با اتیسم باشد.
منبع: +
ترجمه و خلاصه: سید رسول رحمتی
برای آشنایی با خدمات مرکز تهران اتیسم در زمینه کاردرمانی حسی و سایر خدمات مرتبط با تفاوتهای حسی در کودکان دارای اتیسم به بخش خدمات مرکز تهران اتیسم مراجعه کنید.