اختلال طیف اتیسم (ASD) مهارتهای حرکتی را به طرق مختلف تحت تاثیر قرار میدهد. احتمالا به همین دلیل است که بیشتر افراد دارای اتیسم در انجام فعالیت بدنی کوتاهی میکنند. در این مقاله در مورد محدودیتهای حرکتی کودکان اتیسم و همچنین فعالیتهای حرکتی مفید برای کودک اتیسم که میتوانید با کودک خود در خانه یا بیرون از خانه انجام دهید صحبت خواهیم کرد. با تهران اتیسم همراه باشید.
برخی از افراد دارای اتیسم ممکن است مشکلاتی در برنامه ریزی و هماهنگی حرکتی داشته باشند و در انجام حرکات دقیق و وظایفی که نیاز به هماهنگی بین اعضای مختلف بدن دارد دارای محدودیت باشند. برخی از علائم این مسئله عبارتند از:
- مهارتهای حرکتی ظریف (مثل نخ و مهره کردن، بستن دکمه و…)
- مهارتهای حرکتی درشت (لی لی پریدن، جفت پا پریدن و…)
- کاهش کنترل حرکت
- مسائل تعادلی (عدم ایستادن روی یک پا، بالا پائین رفتن از پله و…)
- وضعیتهای غیر معمول بدنی
- کم تحرکی و افزایش رفتارهای تکراری
بنابراین در درجه اول لازم است که محدودیتها و چالشهای کودک خود را بشناسید. در این مورد میتوانید از متخصصان کاردرمانگر یا ارزیابان مراکز اتیسم کمک بگیرید.
اعضای خانواده به ویژه والدین و خواهر و برادر نقش مهمی در تاثیرگذاری برکیفیت و میزان فعالیتهای بدنی آنها دارند. در یک مطالعه پژوهشگری به نام یومی لو و همکارانش رفتارهای حرکتی (سطوح فعالیتهای بدنی، شایستگی حرکتی درک شده توسط والدین و پویاییهای خانواده) کودکان دارای اتیسم را در طول همهگیری کرونا بررسی کردهاند. همه میدانیم که در این دوران بیشتر رویکردهای خدماتی و تفریحی خارج از خانه تعطیل بود و کودکان دارای اتیسم با والدین و خواهر و برادرهای خود در خانه میماندند.
در این پژوهش ۵۱ نفر شرکت کردند. رفتارهای حرکتی با پرسشنامهها و نظرسنجیها اندازه گیری شد و سطوح فعالیت بدنی نیز به طور عینی با استفاده از ActiGraph GT3X اندازه گیری گردید.
کودکان مبتلا به اتیسم در انواع فعالیتهای کم تحرک بیشتر از فعالیت های ورزشی شرکت میکردند و در نتیجه والدین بیان میکردند که کودکشان سطح پایینی از شایستگی حرکتی دارد. در مقابل، والدین و خواهر و برادرانی که فعالانه با کودک در ارتباط بودند، تعاملات بیشتری با کودک داشتند و در نتیجه در کودک دارای اتیسم، خودکارآمدی بالاتری مشاهده شد و کودک نیز فعالتر بود.
یافتههای این گزارش بار دیگر بر اهمیت رفتارهای حرکتی و مشارکت با کودکان دارای اتیسم تاکید میکند. والدین، خواهران و برادران کودک خوب است که فعالانه در حمایت از فعالیت کودکان دارای اتیسم مشارکت داشته باشند.
برخی از فعالیتهای حرکتی که در خانه یا بیرون از خانه میتوانید با کودک دارای اتیسم خود انجام دهید به شرح زیر است:
- شنا یا آب بازی
- آلیسا آلیسا بازی کردن
- دست در دست هم پریدن
- فرغونی رفتن
- هنرهای رزمی
- پرتاب توپ
- پریدن
- خزیدن
- پیاده روی یا دویدن
- صخره نوردی
- رقص
گزینه آخر یعنی رقص یک راه عالی برای تسهیل حرکت، پمپاژ قلب، ایجاد قدرت عضلانی و تقویت مهارتهای هماهنگی و تعادل است و میتواند به شکلهای مختلفی انجام شود بنابراین برای کودک جذاب است و تکراری نمیشود.
در مرکز تهران اتیسم مجموعه گستردهای از کلاسها و دورههای آموزشی، توانبخشی و تفریحی با تمرکز بر آموزش فعالیتهای حرکتی به کودکان دارای اتیسم برگزار میشود. برای آشنایی بیشتر با این دورهها این صفحه را مشاهده کنید.
گردآوری و ترجمه رسول رحمتی
بازبینی و ویرایش دکتر محمد کیانی
منبع: +